In vizita la proaspata mamica de gemeni


În vizită la







 gemenii nou-născuți

ce poti si ce nu poti





Știu că poate pare stupid sau deplasat și te întrebi de ce ar trebui să urmezi niște reguli dacă mergi în vizită la prietena ta care tocmai a ajuns acasă de la maternitate cu cele două minuni dar sunt mai degrabă niște reguli de bun simt, niște reguli care nu ar trebui să fie scrise ci să vină de la noi, de la fiecare în parte. Dar, din păcate, în realitate, lucrurile nu stau chiar așa….

1.Nu veni neanunțat! Vrei să îi faci o supriză prietenei tale?Renunța... Alăptarea, somnul ei și al copiilor sunt foarte importante în perioada de acomodare acasă. Planifică cu mămică din timp când ai putea veni în vizită. Eu, în primele 2 săptămâni am refuzat complet vizitele, poate pentru că majoritatea timpului eram topless sau cu kit-ul de pompare atașat, în pijamale pline de lăptic încercând să număr scutece ude și ore de somn. Asta necesită mult focus din partea mămicii...Deci, sună din timp și întreabă mămică când e potrivit să vii în vizită.

2.Întreabă mămică dacă are nevoie să îi aduci ceva sau să o ajuți cu ceva. Personal.mi-am dorit să înțeleg eu cum funcționăm împreună și cum să gestionez valul de neprevăzut dinaintea mea. În schimb, cele mai apreciate lucruri aduse au fost mâncarea,cafeaua și ciocolată.

3.Nu veni în vizită dacă ești bolnav. Chiar dacă ai impresia că ești doar “puțîn” răcit,că îți curge năsucul de dimineață un pic...Nu veni! De cele mai multe ori, gemenii se nasc prematur și sunt o idee mai micuți decât un singur copil ceea ce îi face să fie predispuși unei îmbolnăviri.Plus de asta, cine ar vrea să vadă o mămică de gemeni de-abia ajunsă acasă, cu 2 copii bolnavi de-abia ajunși acasă?

4. Întreabă mămică dacă o poți ajută să iasă cu copiii. Refacerea după naștere și perioada de acomodare pot fi dificile dar mersul la plimbare cu un cărucior supradimensionat și manevratul a doi copii nou-născuți poate fi o sarcină aproape imposibilă. Tot timpul am considerat că pot face față acestei sarcini,cu greu la început și devenind din ce în ce mai ușor pe măsură ce ei cresc, imposibilul devine posibil doar că, cu ajutor, poate fi mai puțin complicat.

5.Nu judeca și nu oferi sfaturi. Chiar dacă ai și tu la rândul tău un copil, nu judeca și nu impune punctul tău de vedere proaspetei mămici de gemeni cu sfaturi despe alăptare și nu o judeca dacă decide să îi hrănească artificial. Sunt copiii ei, regulile ei. Poți doar să o susții sau să îi recomanzi eventual un grup suport pentru părinții de multipleti. Poate din exterior anumite lucruri par deplasate, cum ar fi notarea în permanentă a șanului din care a supt fiecare geamăn, dar asta ajută mămică să înțeleagă programul lor natural și biologic. Orice funcționează pentru ei, e în regulă așa!

6.Amintește-i mămicii că face o treaba minunată! Chiar dacă pare epuizată și nearanjată, câteva complimente la momentul potrivit pot ajuta enorm la starea de spirit a noii mămici Nu ezită să o complimentezi și să o încurajezi.

7.Nu neglija fratele/sora mai mare. Dacă nouă mămică are și un copil mai mare, încearcă să îi aduci și lui ceva simbolic și să petreci câteva momente cu el. Din momentul în care gemenii au ajuns acasă, atenția este în cea mai mare parte a timpului canalizată catre ei și asta poate afecta emoțional copilul mai mare.



0 Comentarii