Sarcina gemelara-Tipuri de gemeni


Science alert!


Sarcina gemelara-tipuri de gemeni


Există două tipuri diferite de gemeni:



  • Monozigoți sau identici (MZ)
  • Dizigoti, fraternali sau non-identici (DZ)
Gemenii MZ se dezvoltă atunci când un ovul este fertilizat de un singur spermatozoid și în primele două săptămâni de la concepție, embrionul în dezvoltare, se împarte în două. Drept urmare, se dezvoltă doi copii identici genetic.


Gemenii DZ apar atunci când două ovule sunt eliberate la o singură ovulație și sunt fertilizate de doi spermatozoizi diferiti. Aceste două ouă fertilizate apoi se implantează independent în uter. Gemenii DZ au același tip de relație genetică ca și frații care nu sunt gemeni, de unde și termenul fraternal.


MZ sau DZ?


O pereche de gemeni de sex opus, care constituie aproximativ 1/3 din toate nașterile gemelare, este în mod evident dizigotica. Determinarea zigozității perechilor gemeni de același sex se poate face printr-un test ADN. Un diagnostic este adesea făcut la naștere pe baza unei examinări a placentei și a membranelor fetale. Dacă există o singură placentă, perechea este monozigotică (vezi informațiile suplimentare de mai jos). Dacă o pereche este dizigotică, fiecare geaman va avea propria sa placentă, membrana exterioară (corion) și membrană interioară (sac amniotic) (fig. A). Acesta este, de asemenea, cazul unei treimi din perechile MZ, prin urmare, apariția a două dintre placentele și a două seturi de membrane nu permite să se facă o evaluare definitivă a tipului de gemeni.


Gemenii MZ pot fi clasificați în patru tipuri în funcție de momentul apariției diviziunii embrionului. Dacă clivajul se întâmplă înainte de a șasea zi după concepție, vor exista două placente,doi corioni si doi saci amniotici (fig. A). Dacă are loc între a șasea și a zecea zi, va exista o placentă, un corion si doi saci amniotici (fig. C). Aproximativ 64% din gemenii MZ sunt de acest tip. Dacă embrionul se împarte între a zecea și a 14-a zi, rezultatul va fi gemeni care împărtășesc o placentă, un corion si un sac amniotic (fig. D). Acest tip este mai puțin obișnuit, reprezentând doar 4% din gemenii MZ. Dacă clivajul embrionului apare cândva după a 14-a zi, există un risc crescut ca diviziunea să fie incompletă și gemenii să fie conectați sau ceea ce se numește adesea „siamezi”.


Gemenii cu placente si seturi de membrane separate pot fi implantate atat de apropiat in uter, încât placentele individuale par să fuzioneze (fig. B). Cu ochiul liber, se pare că există o singură placentă. Acest lucru se întâmplă la 42% din sarcinile gemelare DZ și 13% din MZ, ceea ce înseamnă că pentru aproximativ 49 din 100 de perechi (sau mai mult până la 70% din perechile de același sex), o examinare a placentei și a membranelor fetale nu va produce informații concludente despre zigozitate.


Aproximativ 30% din perechile de același sex vor fi gemeni MZ rezultati dintr-un embrion care s-a împărțit la mai mult de șase zile de la concepție. Aceste perechi vor fi monocorionice, împărțind o singură placentă si un corion. Gemenii monocorionici au un risc obstetric crescut de complicații, cum ar fi sindromul transfuzor-transfuzat (TTS). Aceasta este o afecțiune prenatală care poate pune viața în pericol pentru ambii gemeni, în care vase de sânge anormale, interconectate, creează un flux de sânge dezechilibrat care trece de la un gemen la celălalt. Gemenul „receptor” crește mult mai mare datorită sângelui suplimentar pe care îl primește și poate dezvolta probleme cardiovasculare semnificative, deoarece sistemul său încearcă să facă față. Gemenul „donator” primește mult mai puțin sânge și nutrienți; deci rămâne mai mic și poate dezvolta anemie severă.



(Sursa: www.twins.org.au )
Desi sarcinile gemelare sunt tot mai dese, am observat ca multi parinti nu sunt informati cu privire la modul incare apare o sarcina gemelara. In era internetului sunt foarte multe surse de informare dar din pacate nu toate sursele ofera informatii corecte din punct de vedere medical, astfel incat intotdeauna verificati informatiile in mai multe surse de incredere.






1 Comentarii