Ghid de supravietuire v1.1


Am ajuns acasă!

Cu ce încep?

Scopuri de atins

        În secundă 1 în care am trecut pragul casei, am simțit cum un val de căldură mă cuprinde...îmi șoptesc încet” Iar a lăsat Dinu centrală pornită pe 23 de grade!”. Îmi dau haina jos, mă așez și constat că valul de căldură tot nu trece,din contra...se amplifică de parcă dintr-o dată s-a schimbat anotimpul și am uitat să îmi iau costumul de baie,pălăria și mojito-ul. Respirația sacadată,nodul în gât nu aveau nimic de-a face cu iluzia vacanței în Bali...era începutul unui atac de panică.”Respira!...inspiră-expiră! Fă asta 5 secunde!” mă îmbărbătez singură! Trece dar în locul căldurii vine avalanșa de întrebări și de-odată sezonul se schimbă. Îmi pun schiurile și încerc să gestionez avalanșa.”Cu ce încep? Cum să îi hrănesc în tandem? Cum să țin minte când i-am schimbat? De unde știu dacă s-au săturat? Cum îi pun singură la sân dacă Dinu e la lucru? Cum ies cu ei la plimbare? Cum cobor landourile de la etajul 4? Ce fac dacă plâng amândoi în același timp? Ce fac dacă se trezesc pe rând? “ sunt doar câteva frânturi din avalanșa de întrebări care m-a lovit cum a lovit Titanicul, iceberg-ul.
      Să pot gestiona mai ușor situația, mi-am pus în minte câteva ținte de atins, realizabile. Am încercat să le bifez fără doar și poate

1. Toată lumea să fie hrănită! Indiferent că alăptezi, dai formulă sau pompezi, important e să urmărești hrănirile,să monitorizezi cât consumă la fiecare ciclu de hrănire și notezi orele și perioada de pompare sau să notezi care geamăn a fost la care sân. Așa îți va fi mai ușor să știi cât și când a mâncat! Pentru asta sunt aplicații de baby traking în Google Play sau PlayStore. Dacă alăptezi, corpul tău lucrează în permanentă așa că asigura-te că mănânci și te hidratezi corespunzător. Implică-ți partenerul în pregătirea mâncării pentru întreagă familie sau roagă o prietenă,rudă, să te ajute cu asta. Atenția ta trebuie să stea focusată pe hrănire și identificarea programului fiecărui geamăn.

2.Organizarea! Oricât de greu pare, dacă te organizezi și găsești rutina care funcționează pentru voi, poți să gestionezi mult mai simplu situația. Eu am folosit aceeași aplicație că pentru alăptare și pentru programul de somn, schimbatul scutecelor, etc. După câteva înregistrări ale intervalelor de somn, durata somnului, numărul de scutece, vei vedea că aplicația îți arată o tendința...de program.Ai reușit! Având în față, negru pe alb tendințele naturale ale ciclurilor de hrănire și somn, poți să îți faci o idee și să îți organizezi restul timpului și pentru alte activități. Notează-ți! Ai să uiți...mult!

3. Dormi cât timp dorm și gemenii! Lactația și sănătatea psihică sunt menținute de o mămică fresh, odihnită, optimistă. Chiar dacă chiuvetă e plină de vase și coșul de rufe se revarsă în baie,dormi! Dormi de fiecare dată când copiii tăi dorm. Cu cât te odihnești mai bine cu atât pot vedea mai clar și simplu totul. Știm din start că ești super mom, dar treburile casnice vor trebui să mai aștepte o perioada. Cui nu îi convine, nu are decât să le facă.

4.Nu te neglija! Momentul venirii gemenilor pe lume este într-adevăr copleșitor din punct de vedere emoțional dar și fizic. Dar să nu uităm că înainte de a fi mămică ești femeie. După ce ai reușit să te organizezi, e timpul să îți acorzi și ție atenție. Fă o baie, fă-ți manichiură, piaptănă-te. Lucruri simple dar care te ajută psihic...enorm.

5. Acordă-i atenție și timp partenerului! Experiență sarcinii și nașterea îți revin ție, super-mămică. Ai făcut față cu brio! Bravo! Dar să nu îl uităm nici pe el, care așa cum a putut, te-a ajutat să te legi la șireturi, ți-a întins mâna să te ridici din par când arătai că o bombiță cu ceas, care te-a ajutat cum a putut la treburile casnice. Și el este la fel de panicat ca și tine, stresat și își pune nenumărate întrebări. Cel mai bine e când funcționați ca o echipa, vă susțineți și vă ajutați reciproc. Faptul că tu stai acasă cu gemenii, nu înseamnă că dacă el merge la servici se relaxează. Faceți cu schimbul în “turele de noapte” astfel încât amândoi să aveți parte de odihnă. Nu te victimiza și nu pune presiune asupra lui.Vorbiți...mult. După ce adorm copiii seara, oferiți-va o ora, două doar pentru voi. Sănătatea cuplului menține o atmosfera relaxată care atât de mult contează...

4 Comentarii

  1. Desi nu am gemeni, ai punctat foarte bine etapele din primele zile.Ce bine e sa ai o bunica,sora sau prietena, care s te ajute un pic măcar prima luna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul e ca sunt universal valabile, indiferent de numarul de copii .

      Ștergere
  2. Super mom!❤ Incerc sa "fur" cate ceva din acest Ghid de supravietuire!

    RăspundețiȘtergere